menu

Specialismen

De verzakte goot

Een verzakt pand. Amsterdam heeft er talloze. Gelukkig is er inmiddels zoveel kennis en ervaring dat het renoveren van de fundering routine geworden is. Vaak nog met een nieuwe ruime kelder erbij.

Dan staat het huis nog niet recht. Het moment van aanpak is de laatste stand van de verzakking. Dat heeft ook wel wat vinden sommigen. De goot is het daar niet altijd mee eens. Die is natuurlijk mee verzakt en dan blijkt de afvoer vaak het hoogste punt.

De goot staat blank tot aan de afvoer en verzamelt alle stof en blad die door de lucht aangevoerd wordt. Dat klontert tot een geheel en stagneert de afvoercapaciteit of verstopt de afvoer. Gevolg is dat de bewoner altijd alert moet blijven om de goot schoon te houden.

Dat hoeft echt niet meer.

Wij verwijderen de oude gootbekleding, soms zelfs de houten gootbodem, en timmeren een nieuwe ventilerende bodem die strak op afschot ligt naar de bestaande afvoer. De nieuwe maten noteren en snel naar de werkplaats om de nieuwe bekleding op maat gevouwen en voorbereid weer te monteren.

Wij hebben als een van de weinig overgebleven Amsterdamse loodgieters nog een compleet ingerichte koper, lood en zinkwerkplaats. Elektrisch knippen, kralen en vouwen tot 2,5 meter lang, wals-, forceer-, cirkelsnij-, fels- en sluitmachines. Een kant-, vingerzet- of magneetbank. Alles om per ommegaande te reageren op de situatie van dat moment.

Zo komt het dat we vaak binnen 1 werkdag een onderhoudsvrije goot kunnen verkopen. De goot is droog 3 uur na iedere regenbui en dat staat borg voor een perfecte patineerlaag op het gootoppervlak.
De patinalaag verlengt de levensduur aanzienlijk.

Dat is twee keer voordeel.

Houtrot

Het onderhouden van goten staat niet op ieders prioriteitenlijstje. De mens is er niet op gebouwd om omhoog te kijken. Als je toch nieuwsgierig bent sta je even stil of neemt wat afstand. Maar ja, wie is daar nou nieuwsgierig naar?

Het lekken van een goot wordt daarom vaak pas opgemerkt als dat binnen plotseling zichtbaar wordt. Dan is er buiten vaak al hout aan het rotten geslagen. Klinkt desastreus maar ook dat hoeft helemaal geen probleem te wezen.

Wij komen de schade aan de goot inschatten en repareren. Tegelijkertijd nemen we de schade aan het houtwerk op en vervangen of repareren alles wat we rottend tegenkomen. Onze werkplaats is rijkelijk voorzien van allerhande houtgereedschappen. Schulp-, afkort, decoupeer en reciprozaag, of bovenfrees, onderfrees, lamellenfrees of vandiktebank. Schroefmachines, klemtafels of lijmtangen. We maken met gemak en plezier alles na wat we tegenkomen en zorgen voor een oplossing die vaak degelijker ontstaat als het aangetroffen origineel.

Het liefst alleen in de grondverf want schilderen is een vak dat we graag aan een bevriende schilder uitbesteden. En die moet dan net even tijd hebben natuurlijk.

Dakvlakken van losanges, fels- of roefbanen.

Het bekleden van dakvlakken met koper, lood of zink is ouder dan de middeleeuwen. De verwerking, de manier van bevestigen en de eigenschappen van de materialen zijn soms wel ingrijpend veranderd.

Vroeger kon het uitgewalsde zink bijvoorbeeld enkel haaks op de walsrichting gevouwen worden. Evenwijdig aan de walsrichting brak zink gewoon spontaan af. Door spaarzame toevoegingen in het smeltbad van koper en titaan is zink ongelooflijk taai gebleken in willekeurig welke vouwrichting. Dat heeft de toepassingen bijna grenzeloos gemaakt. Bevestiging gaat tegenwoordig veelal door gegalvaniseerd plaatstalen klangen of roestvrijstaal. Afhankelijk van de situatie of windbelasting.

Oud lood is bij recycling tegenwoordig “verontreinigd” door onder o.a. tinresten afkomstig van solderingen. Dat oude lood wordt dus mondjesmaat gemengd met “maagdelijk” lood om het materiaal zijn beroemde plooibaarheid te laten behouden. De klangen zijn bij voorkeur van koper.

Koper is qua materiaal nauwelijks veranderd hoewel moderne walstechnieken natuurlijk wel voor een constanter, gelijkmatiger product gezorgd hebben. De klangen kunnen prima van hetzelfde materiaal zijn, maar ook hier heeft roestvrijstaal de voorkeur.

Door inzet van speciaal daartoe ontwikkelde machines kan praktisch iedere vorm getrokken, geplooid, geforceerd of gerekt worden. De metalen combineren vaak prachtig met metselwerk, dakpannen of stucwerk.

Vergaarbakken, hemelwaterafvoeren, pinakels of ornamenten.

Vergaarbakken zijn veelal bakken die het water vergaren uit goten of uitlopen en dat verzameld afvoeren door een aangesloten afvoer. De hemelwaterafvoer.

Vroeger was dat velen een doorn in het oog. Een bijzondere gevel met siermetselwerk, smeedijzer of bijzondere gestucte of gegoten sculpturen laten flankeren door een regenpijp!

De aversie was zo hevig dat bouw-en-woningtoezicht op de Amsterdamse grachten verordonneerde dat hemelwaterafvoeren op de voorgevels verboden waren. Het hemelwater diende middels buizen langs de achtergevel naar het riool onder het huis en onder de weg door naar de grachten geleid te worden. Tja.

Gelukkig ontstond er ook besef dat zelfs die noodzakelijke hemelwaterafvoeren als sieraad uitgevoerd konden worden. Bijdragen aan de uitstraling van een gevel.

Aan dat besef en die uitvoering draag ik graag mijn steentje bij. Met overwegen, ontwerpen, samenstellen en monteren. Ieder onderdeel is even leuk en de herinnering eraan soms eeuwig.