Materialen
Lood heeft vele eigenschappen, die het materiaal geschikt maken voor verwerking in de bouw. Het materiaal heeft een hoge dichtheid, is gemakkelijk vervormbaar en corrosiebestendig. In de bouwindustrie is bladlood een veel gebruikt materiaal. Dit niet alleen omdat het makkelijk en veelvuldig vervormbaar is, duurzaam, geluidwerend en geschikt voor omsmelting en recycling, maar ook omdat het vanwege het eigen gewicht niet makkelijk op zal waaien. Toepassingen van bladlood: schoorstenen (loketten), aansluitingen, dakvensters, dakkapellen, voetlood en boven kozijnen, dakdoorvoeren, etc. Eenmaal aangebracht, vervormt (‘kruipt’) lood daarentegen vrij snel, met ander woorden: het is minder goed bestand tegen belasting. Het hoge eigengewicht van lood maakt dan ook dat het zodanig moet worden toegepast dat het niet teveel uitzakt onder het eigen gewicht. Ook de vermoeiingsweerstand is relatief laag. Deze kan worden verhoogd door het materiaal te mengen met een kleine hoeveelheid tin, koper of zilver.
Zink is geschikt voor kleine en grote dakoppervlakken en kan toegepast worden op daken met een minimum hellingsgraad van 5 graden. Zink is niet een van de goedkoopste dakbedekkingsmaterialen, maar door het gebruik van geprefabriceerde panelen kan een dak relatief snel bekleed worden. De plaatsingskosten blijven op deze manier beperkt. Zink is flexibel, plooibaar en dus geschikt voor extreme dak- en gevelvormen, het heeft een lange levensduur (70-100 jaar), is onderhoudsvriendelijk en toepasbaar op geïsoleerde daken en gevels, en tot slot is het 100% recyclebaar. Zink is niet toepasbaar in combinatie met riet. Na enkele seizoenen heeft zink zijn potloodgrijze patinalaag dat het materiaal een voorname rijke uitstraling geeft.
Koper is een edelmetaal dat door oxidatieprocessen langzaam van kleur verandert. Wanneer je het op een dak of gevel aanbrengt zal het in de loop der jaren verkleuren van oranjerood naar roodbruin. De kopergroene verkleuring op natuurlijke wijze lijkt verleden tijd. Stadsgas, kolen en briketten gaven de atmosfeer vroeger de juiste vervuiling om het koper groen te patineren. Door het gebruik van het schonere aardgas is die tijd waarschijnlijk voorbij. Wil je toch de kenmerkende kopergroene kleur, dan kun je kiezen voor gepatineerde koperen dak- of gevelplaten. Dit zijn elementen die door een chemische behandeling al verouderd zijn. Ze hebben een roodbruine of kopergroen-blauw patina. Naast gepatineerd koper kun je kiezen uit allerlei legeringen van koper, zink, aluminium en messing. Een koperen dak heeft een uniek levendige en stijlvolle uitstraling, het materiaal behoeft geen onderhoud, heeft een lange levensuur, is plooibaar en daardoor ook geschikt voor bijvoorbeeld ronde dakvormen, het combineert goed met hout, rood steen, riet en andere natuurlijke materialen.